|
|
نوشته شده در سه شنبه 7 تير 1393
بازدید : 3450
نویسنده : محسن مکس
|
|
جهت بزرگنمایی بر روی نقشه کلیک کنید
البته مردم در ژاپن زيستن با اين پديده را ياد گرفته اند اما ما مدارا با ترس چه خواهد شد را. اما مناطق زلزله خيز دنيا در حالت كليبه 3 دسته تقسيم مي شوند اما در تقسيم بندي دقيقتر 5 شهر يا نقطه دنيا، زلزله خيزترين شهرهاي جهان محسوب مي شوند .
كمربند پيرامون اقيانوس آرام
بيش از دو سوم زمين لرزه هاي جهان در اين منطقه با دو سمت شرقي (سواحل غربي قاره هاي آمريكاي شمالي و آمريكاي جنوبي) و غربي اقيانوس آرام (سواحل شرقي روسيه، چين، ژاپن، گينه، استراليا و زلاند نو) رخ مي دهد.
پوسته زمين در گرده ماهي وسط اقيانوس اطلس در حال زايش بوده و عرض اقيانوس اطلس در حال افزايش است. به عكس دو سوي اقيانوس آرام تحت فشار است و سواحل چين و ژاپن و كاليفرنياي آمريكا همواره شاهد زمين لرزه هاي شديد است.
جالب اينكه در سواحل اقيانوس اطلس كمتر زمين لرزه رخ مي دهد. سواحل غربي قاره هاي اروپا و آفريقا به ندرت زمين لرزه هاي شديد رخ مي دهد. سواحل شرقي آمريكاي شمالي و جنوبي نيز آرام و كم خطر است.
كمربند آلپايد يا آلپ – هيماليا
اين منطقه از كوه هاي آلپ اروپا تا رشته كوه هاي هيماليا در شمال هند كه تا اندونزي نيز ادامه دارد.
حدود 20 درصد زمين لرزه ها، روي اين كمربند رخ مي دهد. اين زمين لرزه ها اغلب كم عمق هستند و تلفات جاني و زيان هاي مالي زيادي به بار مي آورند.
كشورهاي اندونزي، هند و نپال، افغانستان و پاكستان، ايران، ارمنستان، تركيه و جنوب ايتاليا روي اين كمربند قرار دارند.
كمربند مياني اقيانوس اطلس
حدود 10 درصد زمين لرزه ها روي اين كمربند رخ مي دهد. كارشناسان از روي ثبت و اندازه گيري 30 هزار زلزله طي سال هاي 1961 تا 1967 توانسته اند به طور علمي يك نقشه زلزله خيزي براي جهان ارائه دهند كه كمربندهاي لرزه خيز اصلي زمين همراه با عمق كانوني زلزله ها روي نقشه مشخص است.
زلزله هاي ايران، افغانستان، پاكستان، ارمنستان و تركيه معمولا كم عمق هستند و كيفيت پايين ساخت و ساز در اين كشورها سبب مي شود كه تلفات جاني و زيان هاي مالي زمين لرزه ها در اين كشورها بسيار گسترده باشد.
شهرهاي زلزله خيز جهان
لس آنجلس،آمريكا: زلزله هميشه بخشي از گذشته لس آنجلس را تشكيل داده است. در سال 1994 زلزله اي به شدت 7/6 ريشتر منطقه نورثريج اين شهر را به شدت لرزاند و با وارد كردن خساراتي وحشتناك به بزرگراه ها جان بيش از 70 نفر را گرفت و خسارتي بالغ بر 20 ميليون دلار به بار آورد.
اما اين تعداد در برابر خسارتي كه زلزله بعدي در لس آنجلس به جا خواهد گذاشت كاملا ناچيز است. آخرين زلزله بزرگ با شدت 9/7 ريشتر در اين منطقه در سال 1857 رخ داده است.
پس از زلزله نورثريج در اين شهر اقدامات ايمني و ضد زلزله فراواني صورت گرفته و تجهيزات اورژانسي در اين شهر در حد بالايي بهبود پيدا كرده است.
توكيو، ژاپن: در سال 1923 زلزله اي شديد اين شهر را لرزاند و در حدود 150 هزار نفر در اثر آن جان خود را از دست دادند.
با وجود اينكه پس از اين زلزله ساختمان ها در ژاپن در برابر زلزله مقاوم سازي شده و به مقاوم ترين ساختمان ها در جهان تبديل شده اند، زلزله اي مشابه سال 1923 كه به اعتقاد دانشمندان وقوع آن اجتناب ناپذير است، مي تواند در حدود 10 هزار انسان را به كام مرگ بكشاند و در حدود يك تريليون دلار خسارت مالي وارد كند.
سوماترا ،اندونزي: منطقه حلقه آتش نيم دايره اي كه از صفحات زميني فعال و آتشفشان هاي خروشان در كناره اقيانوس آرام برخوردار است، منطقه اي است كه از نيوزيلند تا شيلي را در بر مي گيرد.
اين منطقه زلزله خيزترين بخش سياره زمين است و بر همين اساس متحمل زلزله هاي شديد، انفجارهاي آتشفشاني و سونامي هاي متعدد شده است.
آخرين سونامي كه در اين منطقه رخ داده است در اثر زلزله اي با شدت 3/9 در ساحل شمالي سوماتراي اندونزي رخ داده و در حدود 230 هزار كشته بر جا گذاشته است.
اندونزي به صورت مداوم درمعرض وقوع زلزله قرار دارد كه آخرين آن در سپتامبر سال 2009 با شدت 6/7 در حدود هزار كشته بر جا گذاشت.
شمال غرب اقيانوس آرام: ساكنان منطقه باران خيز كاسكاديا (منطقه اي در محدوده اورگان تا بريتيش كلمبياي جنوبي) شايد معتقد باشند كه زلزله يكي از مشكلات همسايگان آنها در ايالت كاليفرنياست اما اين منطقه درواقع روي يكي از خطرناك ترين گسل هاي جهان قرار گرفته است.
نكته قابل تامل اين است كه زلزله هاي بزرگ در اين منطقه به ندرت رخ مي دهد. جديدترين زلزله اي كه در تاريخ اين منطقه ثبت شده به سال 1700 تعلق دارد كه زلزله اي بسيار قدرتمند (قدرت آن در مقياس ريشتر برابر 2/9 برآوردمي شود) اين منطقه را لرزاند.
ركوردهاي زمين شناسي، دوره وقوع زلزله هاي شديد در اين منطقه را هر 500 سال ثبت كرده اند.
تهران: تقريبا تمامي بخش هاي ايران روي سطوح زلزله خيز قرار گرفته و كشور ما از گذشته رنج زلزله هاي بسيار شديدي را تحمل كرده است.
زلزله 8/6 ريشتري بم كه اين شهر باستاني را با خاك يكسان كرد و جان بيش از 30 هزار انسان را گرفت از جمله اين وقايع است.
وقوع زلزله اي مشابه زلزله بم براي شهر تهران فاجعه اي وحشتناك دربر خواهد داشت. ساختمان هاي اين شهر متفاوت از ساختمان هاي مقاوم شهرهايي مانند توكيو و سانفرانسيسكو، كاملا سست بوده و بسياري از ساكنان خانه هاي بتني غيرمقاوم درصورت وقوع زلزله اي شديد به كام مرگ خواهند رفت.
زماني وزارت بهداشت اعلام كرده بود كه درصورت وقوع زلزله اي 7 ريشتري بيش از 90 درصد از بيمارستان هاي تهران نابود خواهد شد.
اين شهر به اندازه اي در خطر زلزله قرار دارد كه گفت وگوهاي متعددي درباره تغيير دادن پايتخت صورت گرفته است.
تهران 700 بار در سال مي لرزد
در همين زمينه رئيس مديريت بحران شهر تهران گفت: سالانه حدود 700 لرزه خفيف در تهران رخ مي دهد كه خطرناك نيست و اين لرزه ها بين 1.5 تا 2.5 ريشتر است.
عزيز الله رجب زاده در گفت وگو با فارس با اشاره به ساخت و سازهايي كه اخيرا در تهران انجام شده است، گفت: نوسازي بافت فرسوده باعث شده تا تهران در برابر زلزله مقاوم تر شود.
رئيس مديريت بحران شهر تهران با بيان اينكه زلزله ها در ريشتر پايين خيلي به شهر آسيب نمي زند گفت: در حال ايجاد زيرساخت ها براي مقابله با زلزله هاي بزرگتر هستيم.
وي با بيان اينكه واقعيت ندارد كه مي گويند تهران با زلزله هاي 4 ريشتري از بين مي رود، گفت: اينطور نيست، تهران مقاوم تر است.
رجب زاده با اشاره به اينكه سازمان هاي مختلف در اين زمينه دخيل شده و در حال مقاوم سازي هستند، گفت: زيرساخت هاي لازم فراهم شده تا در موقع بحران بتوانيم به شهروندان خدمات ارائه دهيم.
به گفته رجب زاده سالانه حدود 700 لرزه خفيف در تهران رخ مي دهد كه خطرناك نيست و اين لرزه ها بين 1.5 تا 2.5 ريشتر است.
خطر پذير ترين شهرهاي ايران
پيش از اين معاون وزير راه و شهرسازي، شهرهاي مشهد، شيراز، كرج، يزد، كاشان، كرمان را خطر پذيرترين شهرهاي ايران در برابر زلزله و بلاياي طبيعي اعلام كرد. به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران"محمود فاطمي عقدا" با بيان اين مطلب گفت: ايران در رديف 10 كشور اول زلزله خيز جهان قرار دارد و هر ساله زلزله هاي بزرگ و كوچكي در كشور به وقوع مي پيوندد.
به گفته وي شرايط خاص زمين شناختي و زمين شناسي ساختماني كشور، در ايران قابليت وقوع مكرر زلزله هاي بزرگ را داشته و دارد.
رييس مركز تحقيقات ساختمان و مسكن وزارت راه و شهر سازي، شهر هاي يزد، كاشان و كرمان را به دليل وجود بافت فرسوده و ساخت و ساز هاي گلي بيشترين آسيب پذيري در برابر زلزله را دارند. وي در خصوص تهران نيز گفت: وجود گسل هاي بزرگي كه در اين شهر قرار دارد ميزان خطر پذيري آن را در برابر زلزله تقويت كرده است.
:: موضوعات مرتبط:
دانلود نقشه ,
نقشه قاره ها ,
نقشه جهان ,
نقشه کشورها ,
,
:: برچسبها:
سوماترا ,
اندونزي ,
منطقه حلقه آتش نيم دايره ,
زلزله خیز ترین کشور های جهان ,
نقشه مناطق زلزله خیز ایران ,
نقشه منطق زلزله خیز ترین جهان ,
شهرهاي زلزله خيز جهان ,
زلزله هاي ايران ,
افغانستان ,
پاكستان ,
ارمنستان و تركيه ,
كمربند مياني اقيانوس اطلس ,
سواحل چين و ژاپن و كاليفرنياي آمريكا ,
زمين لرزه هاي شديد ,
نقشه ,
عکس ,
|
|
|